tisdag 27 augusti 2013

Varför städa?

    24 augusti 2013
Statistik, argument och fysik

Det händer att vi får frågar av ganska så "basal" karaktär. En av dessa frågor som frekvent återkommer, speciellt bland yngre människor, är "varför städar man egentligen?".
Och just denna fråga tänkte vi titta lite närmare på.
Att hålla rent och snyggt runtomkring sig är för gemene man oftast en fråga om estetik. Pendanteri, överdrivet ordningssinne, städmani - det finns många uttryck som beskriver en karaktärsegenskap med lite för stor dragning till städning.
Men städning innefattar inte bara skönhetsupplevelsen utan framförallt om hygien. Det handlar också om att skapa förutsättningar för en sund miljö att leva i och undvika magsjuka.

Statistik


Enligt statistik från SIFO drabbas ungefär 250 000 svenskar varje år av magsjukdomar på grund av dålig hygien i köket. Disktrasor som inte bytts ut i tid (en veritabel bakteriehärd, minst sagt), skärbrädor som inte rengörs ordentligt och dålig kökshygien i allmänhet. Det är också ett faktum att många svenskar lider av astma och allergier - sjukdomar som faktiskt kan triggas igång av en dåligt städad miljö; damm och kvalster som får härja fritt. Kvalster frodas i alla slags textilier och i damm, varför det är motiverat att dammsuga husets textilier ofta.


Fakta om städning:


  • 3 av 10 män i åldern 18-29 år gör rent i badrummshandfatet varannan vecka eller en gång i månaden. (Källa: Temo). Notera: För att hålla god hygien i badrummet bör man rengöra handfatet minst en gång i veckan.
  • 3 av 10 män i åldern 18-29 år våttorkar sina golv en gång var tredje månad eller mer sällan (Källa: Temo) Notera: Man bör våttorka minst varannan vecka i köket, i övriga rum en gång i månaden.

1. Du får tid att göra andra saker 
Stor andel av vår konsumtion spenderas på prylar och tjänster som gör att vi "slipper". Eller för att uttrycka det mer positivt: att vi effektiviserar i vår vardag och följaktligen får tid över att ägna åt aktiviteter som vi uppskattar. Beställer du städning i Stockholm så kan du spendera extra tid med barnen eftersom du slipper städa. 
Anlitar du hemstädning så slipper du rengöra golven och kan istället spela den där extra golfrundan på torsdagseftermiddagen som du uppskattar. Och så vidare. 

2. Ditt hem blir rent på riktigt 
Att anlita städfirma i Stockholm innebär att du betalar ett yrkesproffs för att utföra ett jobb som personen ifråga ...ja, är proffs på. Detta innebär såklart att ditt hem kommer bli skinande rent och med all sannolikhet mycket bättre städat än om du själv utförde städningen. 
Detta gäller förstås inte i de fall som en veritabel städfanatiker och pedant har beställt tjänsten, men det händer mycket sällan, för att inte säga aldrig. 
En sådan person brukar älska att städa och skulle aldrig drömma om att låta någon annan "stjäla" detta uppdrag, allra minst betala för det. 
Så i de flesta fall är det första gången ditt hem blir rent på riktigt.

3. Bättre kreativitet i ett välstädat hem 
Det finns en förlegad bild, ett slags arketyp nästan, av den kreativa personen som en människa ständigt inbegripen i kaos. Som om kaos och röra var en förutsättning för kreativitet, gav den kraft och sporrade den att utföra stordåd. Det är en märklig bild. Och, om man får tro den moderna forskningen, en felaktig sådan. 
Det finns givetvis inga klara linjer och enkla förutsättningar som föder kreativitet men tvärtemot denna populärkulturella uppfattning är ordning och reda, alltså ett liv i balans, en förutsättning för kreativitet. Röra, kaos, ett hem som ständigt pockar på att städas, blir istället ett störningsmoment för den koncentration och tankeverksamhet som skapande behöver. 
Man skulle också kunna uttrycka det som att kreativitet förutsätter ordning i övrigt, inte minst ett välstädat hem fritt från smutsiga distraktionsmoment. Ett exempel? Vi skulle kunna nämna August Strindberg. En superpedant som var tvungen att ha den perfekta ordningen omkring sig för att kunna skriva. Det sägs även att komikern Robert Gustafsson är exakt likadan. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar