tisdag 27 augusti 2013

Organisera hemmet inför skolstart5 augusti 2013
Läxböcker på vift, otömda gympapåsar som ligger och möglar och alla dessa hundratals teckningar som ska beundras och hängas upp! Skolåret är en organisatorisk utmaning även för den som är ordningsam. Förbered höstterminen genom att organisera hemmet och få en enklare vardag. Vi har samlat några tips inspirerade av skolans egna lösningar!Hallen

Se till att var och en i familjen har var sin hängare och några rejäla hyllor att lägga skolväska, vantar och favoritkepsen på. Ungefär som ett bås i kapprummet på dagis eller på skolan. Genom att se till att det finns en självklar plats för allas saker blir det också mycket lättare att hålla reda på dem. På det viset har du som förälder också någonstans att ställa gymnastikpåsar och väskor med läxböcker när du förberett dem kvällen innan.


Gör egna hallhyllor

Du behöver inte köpa allt nytt, kolla om du har en gammal bokhylla som kanske passar eller fynda på loppis. Det enda du behöver göra är att dela upp varje hyllplan med med träskivor för att att få lagom stora ytor. Måla sedan allt i en färg som passar till din övriga inredning. Ett annat sätt att dela upp hyllorna är att ställa lagom stora korgar eller lådor på varje hylla.


Färgkoda

Gör det roligt för hela familjen att hålla ordning! Töm dina skräplådor och sortera upp allt det där som familjen använder ofta som pennor, papper, verktyg och saxar men som inte har någon bestämd plats. Dela upp allt i kategorier, till exempel pyssel eller kontor. Låt sedan hela familjen vara med och bestämma vilken färg varje kategori ska få. Sortera sedan in alla saker i lådor som har den färgen.


Konstutställning

Om kylskåpsdörren snabbt blir fullproppad med teckningar så fundera på om du inte kan hänga upp den här terminens konstskörd på något annat sätt.

Sätt upp en stark lina mellan två skruvar som du fäster i väggen, häng upp teckningar på linan med hjälp av klädnypor. Eller spika upp stora pappersklämmor i metall på väggen. Det är lätt att byta bilder – och det ser dessutom snyggt ut.


In och Ut-lådor

Så fort man kommer i kontakt med dagis eller skola så blir också livet ett inferno av papper; vabblappar, veckobrev och intyg som ska läsas och lämnas in. För att inte tala om alla läxböcker. Gör in– och utlådor för varje familjemedlem, då blir det lätt att kolla av lådorna varje kväll, kryssa i och skriva under. Och lika lätt för dem som lämnar på dagis och skola att ta med sig dagens skörd av papper.


Svarta tavlan

Måla en del av en vägg eller insidan på en skåpdörr med griffelfärg. Gör griffeltavaln i ett rum där familjen ofta håller till, förslagsvis i köket. Skriv upp viktiga kom-ihåg som läkarbesök och liknande med tavelkrita. Eller bara att du älskar din familj – det är också viktigt att komma ihåg!


Skribent: Annica Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar