tisdag 27 augusti 2013

Ta kontroll över surdegarna i vardagen

14 augusti 2013
Diskbänken svämmar över, kläderna samlas i allt större högar på stolen och dammråttorna frodas i hörnen. Att skjuta upp vardagsuppgifterna gör dig betydligt mer stressad än du behöver vara. Ta kommandot över vardagens surdegar och få ett lugnare, härligare liv på köpet!


Istället för att snabbt få undan disken sjunker du ner i soffan och slötittar på någon tv-såpa som du egentligen inte är intresserad av. Och trots att du irriterar dig varje gång du går förbi klädhögen kan du inte förmå dig att hänga in dem i garderoben.
Känner du igen dig?

– Att du skjuter på uppgifter som du borde göra är något som tar otroligt mycket mental energi. Du blir ju ständigt påmind om det du inte gör och får ofta lite dåligt samvete för att det inte blir gjort, säger Maria Breitholtz Söderström, effektivitetsexpert som driver företaget Timefinder.
– Det är när du skjuter upp saker väldigt ofta som det verkligen kan bli ett problem för dig. För ibland är det ju inte bara du som drabbas, utan även folk runt omkring dig. Därför är det viktigt att du ser över ditt beteende eftersom du kanske skapar oro, irritation eller minskat förtroende hos andra genom att agera som du gör.
Vardagens surdegar kan verka harmlösa, men kan få konsekvenser för hela din vardag. Risken är stor att irritationen från hemmet omvandlas till en inre stress som följer med dig under hela dagen, även på jobbet.
Maria Breitholtz Söderström tipsar om två metoder för att få de tråkiga sakerna gjorda:

Femminutersmetoden

(eller 15-minuters metoden om du vill utmana dig själv ordentligt). Femminutersmetoden innebär att du lovar dig själv att ägna fem minuter åt det du tycker är jobbigt och tråkigt. Fem minuter är ju ingenting, men det är ofta den tiden som räcka för att vi ska komma över tröskeln och faktiskt börja göra, och har vi tur så går resten av bara farten.
Elefantmetoden

Hur äter man en elefant?

– En tugga i taget! Börja med att frågar dig själv vad som är nästa steg eller nästa konkreta åtgärd – och så gör du det. Bit för bit äter du upp elefanten.
Belöningen blir inte bara att du får sakerna gjorda, du kommer även att må mycket bättre.

Tips för att göra vardagssysslorna lite roligare

• Gör en spellista med dina favoritlåtar som du alltid kör medan du ger dig i kast med disken och dammsugaren. Glatt och energifyllt ska det vara, och sjung med så mycket du orkar!
• Gillar du listor? Gör en “Att göra-lista” och bestäm dig för när den ska vara klar. Att stryka punkt efter punkt är en härlig tillfredsställelse!
• Behöver du investera i något nytt till hemmet som hjälp för att få bättre ordning? Köpa en ny garderob? Flera förvaringslådor? Köpa diskmaskin? Tänk igenom vad som skulle få dig att må bättre och prioritera de inköpen inom den närmaste framtiden.


Skribent: Ida Thunberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar