tisdag 27 augusti 2013

Förändra ditt synsätt, bli mindre stressad

26 augusti 2013

Idag lider nästan alla människor, i större eller mindre utsträckning, av stress. Bra Vardag har talat med stressexperten Michael Sandberg, stressterapeut på Stresskliniken i Stockholm, om hur man kan förhålla sig annorlunda till saker i livet och därigenom minska stressupplevelsen. Michael menar att det är centralt att man fokuserar på sig själv för att komma till rätta med problemen: – Mental stress handlar om dig, inte om din omgivning.


Vår upplevelse av stress bygger på våra erfarenheter, menar Michael Sandberg, och därför måste man förändra hur man förhåller sig till erfarenheterna för att kunna uppnå en verklig förändring.
– Rädsla och oro är kopplat till framtiden. Man är ju inte rädd för något som har hänt. Man kan däremot vara rädd för att något ska hända igen.
Det är också så att vi blir stressade för att hjärnan inte orkar med alla intryck. När man stimulerar hjärnstammen med långsamma rörelser genereras energi som gör att systemet lugnar sig. Detta är vetenskapligt bevisat. Därför kan man träna hjärnan att må bättre med långsamma rörelser. För återhämtningen är det alltså mer effektivt att utöva quigong och lättare yoga, eller att påta i trädgården, än att ligga och vila i hängmattan. Man behöver röra på sig, och sysslar man med långsamma rörelser blir det också tydligare vad man har för behov i livet.
Men det finns verktyg som kan hjälpa dig att själv förändra ditt förhållningssätt i tillvaron, och därmed också minska din upplevda stress. Här följer stressexpertens fem bästa råd:

1. Skyll inte ifrån dig
Du har ansvar för dina tankar, känslor och handlingar, och konsekvenserna av dessa. När man tar ansvar leder det till att man kommer ur offerrollen och inser att man kan påverka sin situation. Människor som känner att de kan påverka sina liv känner sig mindre stressade.

2. Skilj på jag och du
Du måste lära dig att skilja på dig, och på andra, något som många har svårt med, främst i sina förhållanden och på arbetet. Du måste acceptera saker och människor som de är. Folk får vara, känna och handla som de vill och det är deras ansvar. Din uppgift är att ta ansvar för dina tankar, känslor och handlingar. Ingen kan exempelvis göra dig arg, men du kan välja att bli arg på andra.
Prova att under en vecka inte klaga på eller kritisera någon människa, varken i tanke eller i ord, inklusive dig själv – då märker du snart att många av oss kritiserar andra hela tiden, och att det påverkar oss negativt. Lär du dig att acceptera människor som de är blir du mindre stressad.
Detsamma gäller situationer. Ibland får man helt enkelt ”gilla läget”. Självklart ska du förändra saker du inte trivs med, som till exempel de högljudda grannarna. Men pratar du med dina grannar och de inte verkar villliga att förändra sig och spela lägre musik, ja då måste du helt enkelt gillar läget eller ta konsekvensen och flytta. Om du accepterar situationer som man inte kan påverka mår du bättre än om du går och grämer dig och låter situationen stjäla din energi.
Det är heller inte din uppgift att lösa alla problem. Det är lätt att bli stressad över saker som man inte kan påverka, som till exempel världssvälten, fast det inte är någon enskild människas uppgift att råda bot på den. Det här betyder såklart inte att man inte ska hjälpa andra människor, men då bör det komma ur kärlek, inte ur skuld.

3. Sätt ramar för tillvaron
Var där du är. Fokusera på arbetet när du är på jobbet och på hemlivet när du är hemma. Undvik att blanda ihop dessa världar. Ta inte med dig jobbet hem, vare sig i tanken eller rent praktiskt. Stanna hellre kvar längre på arbetet för att bli klar och gå sedan hem och upplev din fritid.
Många invänder säkert att de exempelvis måste hämta barn på dagis tidigt och därför måste fortsätta arbeta hemma senare på kvällen. Men kan man inte ändra den strukturen så är det tyvärr så att man får leva med stressen – och då hjälper det att acceptera läget och göra det bästa av situationen.
Att vara närvarande handlar även om att inte sitta och surfa på mobilen när du är och tittar på barnens fotbollsträning, eller att tänka på jobbet när din väninna pratar om sina äktenskapsproblem. Var närvarande här och nu i alla situationer!

4. Sätt gränser
Låt inte andra människor inkräkta på ditt revir. Bemöt istället sådant som du upplever som övertramp genom att upplysa om att du inte accepterar detta. Om någon förolämpar dig och du upplever det som ett övertramp - säg ifrån. När du inte sätter gränser blir följden att du lätt ser andra som ansvariga för sina olustkänslor. Det är då det uppstår stress eftersom du inte kan påverka vad andra gör och säger. Tänk igenom vad som är okej och inte för dig i ditt liv. Du lär din omgivning hur den ska bemöta dig.

5. Sluta ”multitaska”
Gör en sak i taget. Det är nämligen en myt att ”multitasking” leder till något bra. Det ger i stället en falsk känsla av kontroll och av att man åstadkommer mer. I själva verket är det ineffektivt och leder dessutom till stress. Skriv istället en lista och beta av en sak i taget.

Michael Sandberg är stressterapeut på Stresskliniken i Stockholm



Skribent Cecilia Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar