tisdag 27 augusti 2013

Livpusslet – hur gör man?

21 augusti 2013
De kallas ibland för ”pusselgenerationen”. Kvinnor från 30-årsåldern och uppåt – starka, framgångsrika kvinnor som utifrån sett har ”allt”: en strålande karriär, familj, berömmelse, pengar och spännande jobb. Men också de får kämpa för att få livet att gå ihop. Hur gör de? Och hur kan du själv ta kontroll över ditt eget livspussel?



Vi känner alla igen dem, de där kraven på perfektion. Hemmet som alltid ska vara välstädat och snyggt. Kroppen som ska vara vältrimmad. Karriären som ska gå spikrakt uppåt. Familjen som ska le och vara lycklig (och självklart bara äta ekologiskt och hemlagat från grunden).
Vi kämpar på, jämför oss med andra och tänker att ”men hon lyckas ju, vad gör jag för fel?”.  Sanningen är att det inte fungerar för någon. Även de starka, framgångsrika kvinnorna som pryder löpsedlarna är tvungna att prioritera, göra svåra val och lära sig att säga nej för att få livspusslet att fungera.
– Mediernas rapportering visar bara ytan. Man ser inte stunderna när man känner att man inte orkar längre. Jag och min man har fem barn tillsammans och det är ibland ren vilja som gjort att jag kunnat hålla ihop de sprickande sömmarna, säger Camilla Läckberg, deckardrottning och en av författarna till boken ”Livspusslet”, som ges ut av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Boken ”Livspusslet”
I boken berättar 17 kända svenska kvinnor om hur de tampas med vardagens krav och måsten. För många av dem stavas lösningen på hur man fixar livspusslet: ”nej”. Författaren och barnexperten Katerina Janouch berättar om hur hon fick lära sig att säga nej ”the hard way”, när hennes hjärta en dag plötsligt sa ifrån:
– Jag åkte in på sjukhuset, det var en rejäl varningsklocka. Jag har börjat fråga mig själv om det verkligen spelar någon roll om jag är med där eller där, och kommer nästan alltid fram till att nej, det spelar ingen roll! Världen går inte under! Allt yngre kvinnor drabbas av hjärtproblem för att vi kör på i sådan hög takt. Jag har valt att helt lägga ner saker som renovering och dylikt, det går helt enkelt inte att göra allt.

Övningen med trafikljuset
Mari Jungstedt skriver i boken om paradoxen ”gör ingenting så får du mer gjort”. Genom att värna sin vila och låta varje göromål ta sin tid, kan hon sortera vad hon bör och inte bör göra. Hennes knep är att ha ett trafikljus i huvudet. Får hon en förfrågan stannar hon på orange och känner efter: vill jag verkligen det här?
– Det handlar om att ibland kunna koppla av, ligga platt och läsa eller göra ingenting. Först då kan man prestera på topp när det gäller, säger Mari Jungstedt.

Ditt unika livspussel
Begreppet Livspussel skapades av TCO 2002, som ett sätt att få upp frågan om en sund relation mellan arbetsliv och familjeliv på den politiska agendan. Sedan dess har begreppet slagit rot såväl i politiken som i det offentliga och privata livet. Fackförbundet ST inspirerar med sina råd för hur man kan få livspusselbitarna att passa bättre ihop.

1. Skapa din egen målbild
Bara du vet hur din vardag ser ut. Därför är det också upp till dig att vrida och vända på pusselbitarna så att de passar just din aktuella livssituation. Viktigast av allt är att du själv har koll på hur du faktiskt vill ha det. Vad är dina önskemål, dina behov och din föreställning av livskvalitet?

2. Balans
Pusselbitarnas storlek varierar från person till person och situation till situation. Många upplever idag att arbetet tar för mycket tid från andra viktiga delar. Måla upp dina viktigaste pusselbitar och fundera över deras proportioner. Vad kan du göra för att påverka deras storlek, så att proportionerna blir bättre?

3. Välj och prioritera
Vi ställs ständigt inför olika val i livet, stora som små, svåra som lätta. Genom att ta makten över dina val och prioritera enligt det som är viktigt för just dig, kan du uppnå bättre balans och genomföra välgörande förändringar.

Källor: Seminariet ”Livspusslet, hur gör man?” på Bok och Biblioteksmässan 2012, samt www.st.org och www.tco.se


Skribent: Karolina Modig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar