tisdag 27 augusti 2013

Ordna hemmets tvättstuga


10 augusti 2013
Smutsiga kläder huller om buller. Fotbollsskor, gympaskor och stövlar. Rengöringsprodukter, tvättmedel
och kanske dessutom en och annan pryl som definitivt inte har sin plats i tvättstugan. Vem känner inte igen sig i att tvättstugan lätt blir ett avlastningsrum. Men misströsta inte. Det finns några enkla knep och råd, som gör livet i tvättstugan enklare.


Är du sugen på att göra tvättstugan mer hanterbar? Börja då med att se rummets ytor. Hur använder familjen tvättstugan och hur fungerar det idag? Tänk nytt! Utnyttja väggarna maximalt och sätt upp hyllplan och överskåp. Kanske passar en lång avlastningsbänk bra, eller ett bänkskåp med trådbackar och dolda utdragsgaller där stickade plagg kan torka?
Oavsett vilket, tänk praktiskt – det ska gå lätt att sortera tvätten, komma åt tvättmedlen, tvätta och ta hand om den rena tvätten. Men också att hålla tvättstugan ren med utrymme och svängrum.

Förvaringen

Ett bra sätt att förvara smutsiga kläder är i genomskinliga plastbackar, med eller utan hjul, på hyllplan eller under bänkar. Eftersom de är genomskinliga ser du lätt vad som är i utan att behöva dra ut eller lyfta ner. Plastbackarna kan till exempel märkas med fintvätt, kulörtvätt, vittvätt – på så sätt lär sig också familjens medlemmar att sortera tvätt. En inte helt oviktig detalj att kunna inför framtiden. Dessutom slipper du sortera tvätten vilket sparar tid.
Ett mer färgglatt sätt är att låta alla i familjen ha egna plasttvättkorgar i olika färger, något som passar bättre när barnen blir så stora att de själva lägger i sina kläder. I annat fall är risken stor att du får sortera ännu mer när du ska tvätta.
När du kommit fram till ett bra system för tvättkläderna kan du börja tänka på alla tvättredskap. Olika slags tvättmedel, sköljmedel, fläckborttagare, tvättpåsar, borstar … Placera det du använder ofta tillsammans på ett ställe, har du ont om utrymme är stabila plastkassar/väskor med handtag ett bra alternativ. Specialmedel som fläckborttagare, tvättpåsar för bh och gymnastikskor, klädnypor, duntvättmedel, tennisbollar för torkning av dunplagg förvarar du i en annan kasse. Kassarna kan hängas eller stå i anslutning till tvättmaskinen, men det är inte nödvändigt eftersom de är så lätta att flytta på.
Stora familjeförpackningar av tvätt- och sköljmedel är däremot inte så lätthanterliga. Ett mer praktiskt sätt är att pytsa över tvättmedlet i mer hanterbara plastförpackningar som du ställer i platskassen. Eftersom de stora förpackningarna inte används lika ofta spelar det mindre roll var de förvaras.
Ett universellt tvättproblem är omaka strumpor. Bästa lösningen är att nypa ihop strumporna med en klädnypa innan de läggs i maskinen, men det är också väldigt tidsödande. Förvara istället alla tvättade omaka strumpor på ett ställe i tvättstugan, kanske i en tygpåse som hängs på väggen. Den sorteras sedan med jämna mellanrum.
Har man idrottande barn och ungdomar hamnar ofta gymnastik- och fotbollskor även i tvättstugan. Ställ i ordning en tålig plats där de inte smutsar ner alltför mycket. Låt barnen ta ansvar för att ta bort den värsta leran och smutsen med en hink och en diskborste som förvaras i anslutning till skorna. Tvättade skor torkas bäst om de stoppas hårda med tidningspapper och sedan ställs på ett varmt ställe.
Ingen tvättstuga är komplett utan strykjärn och strykbräda. Sedan spelar det mindre roll var i hemmet du väljer att stryka. Ett bra strykjärn är en klok investering, då behövs inte så många stryktillbehör. Dessutom går strykningen fortare och smidigare med ett kvalitetsstrykjärn.
Tvättstugan är ett av våra stryktåligaste rum, men även den minsta tvättstuga kan få en bättre ordning. Plastbackar, korgar, lådor, kassar och organisationsredskap – idag finns det en uppsjö prylar på marknaden som gör tvätten till en ren dans.

Så håller du tvättmaskinen ren

* Dagens tvättmedel som utlovar rena kläder i låga temperaturer i all ära, det är viktigt att köra riktigt varma program emellanåt så att maskinen rengörs ordentligt. Det förhindrar mögelsvamp att gro.
* Tvättmedelsfacket bör tas bort med jämna mellanrum och skrubbas rent med en diskborste, eller en tandborste och lämpligt rengöringsmedel.
* Två gånger om året kan du strö över citronsyra som tar bort kalket som lagrats, lägg citronsyran i tvättmedelfacket och sätt på en tvätt på 90 grader. Efter citronsyran körs sedan en tom maskin som sköljer bort allt ordentligt. Citronsyra finns bland kryddorna i vanliga livsmedelsbutiker.
* Ha alltid luckan till tvättmaskinen öppen så slipper du unken luft.
* Har du problem med att pulvertvättmedlet inte sköljs ner ordentligt från tvättmedelfacket, byt till flytande tvättmedel som hälls i en boll och läggs i tillsammans med tvätten.


Skribent: Elisabet García Dahlbäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar