tisdag 27 augusti 2013

Sju idéer som förvandlar ditt kök

26 augusti 2013

Har du tröttnat på ditt gamla kök men har svårt att lägga en förmögenhet på en köksrenovering? Med bara lite fantasi kan du komma långt! Det går att fräscha upp ditt kök för en bråkdel av vad det kostar om du river ut allt – här är sju idéer som gör ditt kök till hemmets mysigaste rum.
1. Fixa luckorna! Med sprutmålning av luckorna kommer du långt. Välj en neutral färg, kanske vitt, svart eller grått så att du kan kombinera med vilken annan färg som helst på textilier och prylar. Nya handtag är ett bra sätt att ge köket en ny karaktär. Gammaldags knoppar eller moderna stålhandtag ger helt olika stil och intryck.

2. Sätt upp hyllor! Att ta bort ett eller flera köksskåp och ersätta med hyllor kan vara en bra idé. Det ger ett luftigare intryck och kan ge köket ett helt nytt utseende. Hyllorna kan vara i trä, metall eller annat starkt material. På hyllorna kan du placera snygga skålar, korgar och lådor för förvaring.

3. Gör en fondvägg! Ett enkelt sätt att förändra köket är att fixa en fondvägg. Kanske vid matplatsen eller på en mindre yta vid köksinredningen. Att måla med svart griffelfärg är populärt nu och ger köket ett lite fräckare stuk. Gillar du en mer romantisk eller gammaldags stil så finns en uppsjö av tapeter som passar alla stilar. Bilder och kort i udda ramar samlade på en vägg är också ett fint blickfång.

4. Skapa en myshörna! En bänk med dyna och kuddar i fräscha färger och mönster har blivit populärt att ha i köket. Vem vill inte ha en myshörna att krypa upp i med en tidning medan maten puttrar på spisen? Det går förstås att bygga själv, men enklare är att använda färdiga skåpstommar/förvaringsmöbler/tv-bänkar som man använder som stomme. Extra förvaring får du som bonus!

5. Satsa på belysningen! Belysning är viktig i ett kök, dels en bra arbetsbelysning men också mysig belysning vid matbordet. Det kostar inte mycket med nya armaturer, men gör stor skillnad. På varuhusen finns billiga och snygga spotlights att montera under skåpen eller i taket. Taklampor till matplatsen finns i många olika varianter. En ljusslinga exempelvis runt fönstret ger också en fin effekt.

6. Fräscha upp med växter! Färska kryddväxter doftar gott och är härliga att använda i matlagningen. Plantera dem i snygga krukor i köksfönstret så att de får tillräckigt med ljus. De är också ett dekorativt inslag i köket.

7. Storstäda! Ibland kan det faktiskt räcka med en rejäl städning för att köket ska kännas nytt och fräscht. Fram med Yes och gå loss! När allt luktar rent och fräscht, skåp, lådor och kylskåp är urtorkade och välorganiserade, luckorna är rena från köttfärssås och alla makaroner upplockade från golvet, då kan du byta duk, flytta runt lite stilleben på köksbänken, köpa färsk frukt och unna dig en blombukett som belöning. Glöm sen inte att sätta dig med en kopp kaffe och njuta av ditt fräscha fina kök!
Skribent: Kicki Risander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar